Meme protezleri genellikle silikon bir kılıf içinde, yine silikon bir jelden oluşan yapılardır. Bu jel medikal özellikte ve standartlarda üretilen ve kalite kontrolü yapılan silikondan oluşur.
Silikon içeriğin akışkanlığına göre daha zayıf veya daha güçlü kohesivite gösteren protezler vardır. Kohesivite arttıkça jel youğunlaşır ve biçimini akışkan olanlara göre daha iyi korur. Son yıllarda, daha yoğun jel içeriğine sahip ve yüksek kohesiv veya form stabil protezler denilen protezleri daha çok tercih ediyoruz.
İlgili konu: Meme Ameliyatında Kullanılan Silikon, Kanser Yapar mı?
Bunun önemli bir nedeni de, yüksek kohesiv protezlerin anatomik (göz yaşı damlası) biçimde protez üretilmesine olanak vermesidir. Anatomik protezler, genç ve doğum yapmamış hastalarda öncelikli tercihim olmuştur. Daha doğal duruşlarının yanı sıra, yoğun jel içerikleri nedeniyle kapsül kontraktürü gelişme olasılığı bunlarda daha azdır.
Protezin yüzeyinin pürtüklü olması da, düz yüzeyli protezlere kıyasla daha çok tercih edilmektedir. Doku ile protezin daha sıkı tutunmasına izin veren protezlerde de kapsül gelişmesi olasılığı daha azdır.
Yuvarlak protezlerin tercih edildiği durumlar genellikle memenin üst bölümünün daha belirgin olarak doldurulmasının arzu edildiği durumlardır.
Tüm meme ameliyatları için doğru ve geçerli tek bir protez tipinden söz edemeyiz. Muayene ve ölçümler sonrası beklentilere göre en doğru protez tipine karar verilir.