Modern hayatın, sık araç kullanmanın, hareketsiz yaşamın ve karbonhidrattan zengin beslenmenin yarattığı sorunların başında fazla kilolar geliyor. Bu kilolar sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra, yol açtıkları görünümle de sorunlara yol açmaktadırlar. Günümüz insanının bu sorunu küçümsenmeyecek boyuttadır ve Amerika Birleşik Devletleri önümüzdeki yılların temel sağlık sorununun Obesite olarak adlandırılan fazla kilolar olacağını ilan etmiştir. Yarattığı metabolik sorunları, ilgili uzmanlara bırakıp, aşırı kiloların yol açtığı sorunları ve çözüm yollarını Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi açısından ele alalım.
Vakumla Yağ Alma İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır ?
Deri altına küçük kesiler ile yerleştirilen tüpler yardımı ile yağ dokusunun vakum ( negatif basınç yaratan sistemler) yardımı ile emilmesidir. Uygulama küçük alanlarda uygulanacaksa lokal anestezi ile yapılabilir. Daha geniş alanlarda uygulanacaksa, sedasyon ve lokal anestezi tercih edilir. Vücudun bir çok alanında tek seferde çalışılacaksa, Genel anestezi ile işlemin yapılması uygundur.
Vakumla yağ alma (liposuction) işleminde en son yenilikler nelerdir?
Teknolojik ilerlemeler, yağın alınmasını kolaylaştırmak amacıyla önemli katkılar sağlamıştır. Bunlar;
1. İnfiltrasyon pompaları: Yağ alınacak ( liposuction uygulanacak) bölgeye, işlemi kolaylaştırmak, kansız ve ağrısız çalışabilmek ve yağın parçalanmasına yardımcı olmak amacıyla sıvı verilmesini daha düzenli ve hızlı yapabilmek amacıyla kullanılan sıvı pompaları.
2. VASER: Sıvı verilmesini takiben uygulama bölgesine Ultrason enerjisi vererek yağın daha yoğun alınmasını ve derinin daha kolay sıkılaşmasını sağlayan cihaz
3. LASER ( SMARTLİPO – SLIMLIPO) : Sıvı verilen bölgeye, yağın çözülmesine yardımcı olmak üzere laser enerjisi uygulanması
4. VIBROLIPO: Yağ alma işlemi sırasında, kullanılan kanüllerin titreşerek yağın daha kolay parçalanarak emilmesini sağlayan yöntem
Vakumla Yağ Alma ( liposuction ) İşleminden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Husular Nelerdir?
İşlemden 1 hafta öncesinde itibaren Aspirin ve benzeri kan sulandırıcılar alınmamalıdır. Aksi takdirde, işlemden sonra morluk artışı, kanama gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilinir.
Vakumla yağ alma (liposcuction) yöntemi Zararlımıdır ?
Liposuction en sık uygulanan estetik cerrahi işlemidir. Doğru hastada etkili bir işlemdir. Derinin gevşek olduğu durumlarda tek başına liposuction uygulanması yeterli olmaz. Bir çok dermolipektomi işleminde ( karın germe, uyluk germe vs) liposuction işlemin bir parçası olarak kullanılır. Ama dermolipektomi gerekmesine rağmen , sadece liposuction uygulanırsa sonuç alınamadığı gibi deri düzensizlikleri ve sarkmalar oluşabilir. Özetle, liposuction yağ fazlalığı olan , deri elastikiyeti iyi olan hastada çok iyi sonuç verirken, deri gevşekliği olan hastalarda tek başına uygulanırsa yeterli sonuç vermez.
Vakumla Yağ Alma (liposuction) Hangi Bölgelere Uygulanır?
Boyun, karın, bel, sırt, kol, kalça, basen, bacak, diz ve alt bacak olmak üzere hemen hemen her bölgeye uygulanabilir. Muayene, sırasında, deri altı yağ kalınlığı değerlendirilir, vucüd konturununda taşan bölgeler belirlenerek işlem uygulanır.
Vakumla Yağ Alma (liposuction) İşleminde Hastanede Kalmak Gerekir mi ?
Genellikle aynı gün eve gitmek mümkün olabilir. Çalışılan bölge geniş veya alınan yağ miktarı fazlaysa bir gece hastanede kalmak tercih edilebilir.
Vakumla Yağ Alma (liposuction) İşleminden Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?
İşlemden sonar ilk 24 saat istirahat etmek doğru olur. Özel bir korse veya vucudu saran bir elastik giysi- çorap giyilmesi ile hareketler kolaylaşır ve işleme bağlı ödem oluşumu azaltılabilir.
Vakumla Yağ Alma (liposuction) İşleminden Sonra Sonuç Ne Zaman Alınır ?
İşlemden sonraki ilk hafta oluşan ödem nedeniyle sonucu alğılamak mümkün olmaz. Tartıda kilo değişikliği farkedilmez. İkinci haftayla birlikte ödem azalmaya ve sonuç görülmeye başlar. Genellikle 4 ila 6 hafta sonra sonuç %70 oranda ortaya çıkar. Tam düzeme daha uzun bir zaman gerektirebilir.
Vakumla Yağ Alma (liposuction) İşleminden Sonra İstenmeyen Sonuçlar Nelerdir?
İşlem bölgesinde morluk, aşırı şişlik, uyuşukluk gibi erken dönemde bazı bulgularla karşılaşılabilir. Genellikle bunlar geçicidir. Deride düzensizlik, kalıcı uyuşukluk, renk değişiklikleri nadir görülen istenmeyen sonuçlardandır.
Vakumla Yağ Alma ( liposuction) işleminden sonra kilo alınırsa ne olur?
Liposuction işleminden sonra kilo alınırsa vücüdta şekil bozukluğu olacağı inancı çok yaygındır. Bu büyük oranda doğru değildir. Liposuction işlemi yapılan bölgeler genellikle vücudun yağ depolarının olduğu bölgelerdir. Bu bölgeler, kişi kilo aldığında öncelikle kilo alan yerlerdir. Bu bölgelere yapılacak yağ alma işlemi aslında, vücudta öncelikli yağ depolama bölgelerinin bu özelliklerinin azalmasına yol açar. Kişi kilo alsa bile, vücudtaki yağ alma işlemi daha dengeli olur. Ancak, işlem bir kaç kez aynı bölgelerde tekrarlanır ve kişi kilo almaya devam ederse, vucudtaki yağ dağılımı dengesiz bir hal alır ve sırt, kol gibi çok çalışılmayan bölgelerde yağ depolanmasına rastlanabilir.