Burun ameliyatı için başvuranların çok büyük bölümünde nefes alıp vermekle ilgili şikayetlere rastlanır. Bunların bir kısmı, her daim rahat nefes alıp vermekte zorluktan şikayet ederken, bir kısmında şikayetler bazı mevsimlerde daha belirgindir.
Bu şikayetlerin dikkatlice dinlenilmesi, sorgulanması, sonrasında burun fonksiyonlarını incelemek amacıyla muayene yapılması gerekir. Bu muayene sırasında sıkça konulan bir tanı; septum deviasyonudur. Septum burun boşluğunu ikiye ayıran, kemik ve kıkırdaktan oluşan bir perde gibidir. Bu perdenin burun boşluğunda sağa ve/veya sola doğru eğriliğine septum deviasyonu denir.
Septum deviasyonu kolay konulan bir tanıdır. Sizleri, septumun sağa veya sola doğru eğriliğinin mutlaka solunum sorununa yol açmayacağı konusunda uyarmak isterim. Önemli olan bu eğriliğin bir daralmaya yol açacak kadar ileri olmasıdır.
Her septum deviasyonu ameliyat gerektirmez. Burun etlerinin durumu, burun kanatlarının çalışma biçimi, burun ucunun düşüklüğü hava akımını etkileyen diğer faktörlerdir ve hepsi birlikte ele alınmalıdır. Bu nedenle, septum deviasyonu ameliyatı olmuş ve hala nefes alıp vermekte zorluk çeken hastalara rastlamak mümkündür.