Dudak damak yarıkları yaklaşık 1000 çocukta 1 görülen doğumsal bir anomalidir. Ailede dudak damak yarığı olması, yeni doğacak çocuklarda dudak damak yarığı olma olasılığını arttırır.
Dudak damak yarıkları ile doğan çocuklar, eşlik eden başka bir anomalileri yoksa zeka ve kapasite açısından eksiksiz çocuklardır. İyi bir rekonstrüktif cerrahi tedavi, takip ve eğitim ile önemli bir eksiklik yaşamadan gelişir ve yetişirler.
Doğumu takiben önce iyi beslenebilmeleri için bazı tedbirler alınır, daha sonra önce dudak yarığı, doğumu izleyen birkaç ay içinde onarılır. Damak yarığı ise 1 yaş civarında onarılarak konuşma ile ilgili daha az sorunla karşılaşmaları hedeflenir. Bazen sert damak içi ve varsa burunu etkileyen ilave deformitelerin düzeltilmesi için okul öncesi dönemde ek ameliyatlar gerekebilir.
Dudak, damak yarıklarının tedavisi uzun soluklu, farklı branşlardan doktorların da tedaviye dahil olmasını gerektiren durumlardır. Yeni doğan döneminde, kulak havalanmasının takip edilmesi ve gerekirse kulağa tüp takılması, kalıcı işitme kayıplarını önler. Okul öncesi dönemde, konuşma terapisi konuşma kalitesine ciddi katkı sağlar. Dudak damak yarıklarında elde edilebilecek en iyi sonuca ulaşıncaya kadar tüm çabaların devamı gerekir.