Günümüzde canımızın istediği meyve ve sebzeye dilediğimiz an erişebilme lüksüne sahibiz. Buna rağmen meyve ve sebzeyi mevsimine göre tüketmek vitamin, mineral bakımından onlardan tam fayda sağlayabilmemiz için çok önemli. Besinlerin yerli olanlarının tercih edilip, sezonunda tüketilmesinin doğaya ve aile bütçemize katkısı da önemsenecek boyutta.
Gelin hep birlikte Şubat ayında doğanın bize sunduğu lezzetlere bir göz atalım. Şimdi tam pırasa, pancar, kırmızı turp, kereviz, hindiba, frenk soğanı, defne yaprağı, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, ıspanak, pazı, havuç, mandalina, muz, elma, armut, greyfurt, portakal, ayva, nar zamanı; bir süredir mutfağımızı süsleyen kestane, soğan ve lahananın zamanı ise geçmek üzere.
Şubat ayı sebzelerinden, çok yaygın olarak kullanmadığımız, 1800’lü yılların sonlarına doğru keşfedildiğinde beyaz altın olarak tanıtılmış, ülkemizde gizli kalmış bir lezzet var ki öğünlerimizde sıklıkla yer verilmeli: hindiba. Dekorasyon amaçlı yaygın olarak kullanılmasına rağmen çiçeğinden köküne kadar faydalanmamız gereken bir bitki.
Papatyagiller ailesinden gelen hindibadan, köküne karanlıkta ve ısıyla özel işlemler uygulandığında ‘’Beyaz Hindiba’’ veya Belçika’da keşfedildiği için ‘’Belçika Hindibası’’ adı verilen, salatası veya zeytinyağlı yemeği yapılan sebze elde edilir.
Beyaz hindiba besin değeri açısından çok zengindir.
• 100 gramında sadece 17kkal içerir ve 3.1g diyet lifi içeriğiyle günlük tüketilmesi gereken lif miktarının 8%’ini karşılar.
• Yapılan araştırmalara göre, içerdiği yüksek inülin ve lif sayesinde diyabet ve obez hastalarda kan şekerinin ve kandaki kötü huylu olarak bilinen LDL kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar.
• Vücudumuza zarar veren serbest radikallerle savaşan antioksidanlardan olan A vitamini ve beta-karoten açısından çok zengindir. 100 gramı günlük A vitamini ihtiyacımızın 43%’ünü karşılar. İçerdiği beta-karoten ve A vitamini sayesinde göz, cilt ve mukus çeperi sağlığına katkıda bulunur. Ayrıca ağız ve akciğer kanserine karşı koruyucu etki gösterir.
• Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almak zorunda olduğu B kompleks vitaminlerinden folat, pantotenik asit, piridoksin, tiamin ve niasin içerir. Bu vitaminler karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasının sağlıklı olarak çalışmasını sağlar.
• 100 gram hindiba günlük K vitamini ihtiyacımızın 289%’ini karşılayarak kan pıhtılaşmasının düzenlenmesine ve aneminin önlenmesine katkıda bulunur.
• Safra oluşumunu destekleyerek safra kesesi ve karaciğerin çalışmasına yardımcı olur.
• Bunlara ek olarak beyaz hindiba çok iyi miktarda manganez, demir, çinko ve potasyum içerir. Manganez, süperoksit dismutaz adlı antioksidanın yapısına katılarak serbest radikallerle savaşa destek olur.
Diyetisyen Gözde Kavak