Kol germe ameliyatları, özellikle aşırı kilo verilmesine bağlı olarak kollarda oluşan sarkma ve gevşemenin giderilmesi amacıyla çeşitli biçimlerde koltuk altı ya da kol boyunca yapılan ve fazla derinin alınmasını, deri altındaki yağ dokusunun da uzaklaştırılmasını hedef alan cerrahi müdahalelerdir.
Genellikle çok standart estetik ameliyatlar değillerdir. Kol germe ameliyatlarında hastanın problemine göre cerrahi bir plan uygulamak gerekebilir ama hangi teknik uygulanırsa uygulansın, temelde yapılan işlem bu bölgedeki fazla yağ ve deri dokusunun uzaklaştırılmasıdır. Kol, dairesel bir yapı olduğu için, fazla derinin çıkarılmasını takiben derinin kapatılmasında önemli anatomik yapıların damar ve sinir gibi oluşumların sıkışmasına yol açmayacak, optimum düzeyde bir gerginlikle yaranın kapatılması esas alınır.
İlgili konu: Sarkık Kollar İçin Kol Germe Ameliyatı
Eğer kapatım sırasında aşırı bir gerginlik oluşursa, hem kolun dolaşımında, duyusunda sorunlarla karşılaşılabilir hem de kol germe ameliyatı sonrası yara iyileşmesinde gecikme karşımıza çıkabilir. O nedenle kol germe ameliyatlarında en ideal gerginlikle yarayı kapatmak, iyi bir sonuç almamızı sağlarken, sorunlardan uzaklaşmamıza da yardımcı olur.
Normalde bir kol germe ameliyatı yapıldığı zaman, erken dönemde ödeme ve ameliyatın yarattığı travmaya bağlı olarak oluşan geçici zorluklar dışında kalıcı bir güçsüzlük ya da kolun kullanılmasıyla ilgili becerilerde bir azalma beklenmez. Birkaç ay süren uyuşukluklar olsa bile kolun ve dolayısıyla elin hareketlerini kısıtlayacak bir durumla karşılaşılmaması gerekir.
Kol germe ameliyatları özellikle aşırı şişmanlığa bağlı obezite cerrahisini takip eden dönemlerde sıklıkla uygulanabilen bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. Oluşan ize rağmen kolun formunda sağlanan iyileşmeler, bu ameliyatın giderek daha çok talep gören bir ameliyat olmasına yol açmaktadır.