dudak-damak-yariklari

Dudak Kanseri ve Plastik Cerrahi Yöntemleri ile Tedavisi

28 Temmuz 2016

Güneş ve rüzgarın etkilerinin yoğun olduğu ülkemizde, denizle, toprakla yoğun uğraşan, gününün önemli bir bölümünü dış ortamda geçiren kişiler dudaklarında uzun süre iyileşmeyen ve giderek büyüyen kitleler veya yaralar fark ederlerse vakit geçirmeden bir plastik cerraha başvurmalıdırlar. Aksi ispat edilene kadar bu tür lezyonlarda dudak kanseri olasığını gözardı edemeyiz.

Dudak kanserleri daha çok alt dudakta görülür. Bir nödül şeklinde olabilecekleri gibi kabuklu bir yara şeklinde de olabilirler. Bazen kanayabilir veya sulanabilirler. Önemsenmediklerinde giderek büyüyebilir ve dudağın büyük bir bölümünü kaplayabilirler. Dudak kanserleri ne kadar küçük yakalanabilirse tedavileri hem daha sağlıklı olur, hem de çıkarılmaları ile oluşacak deformite daha sınırlı kalır.

İlgili konu: Dudak Tümörleri Neden ve Nasıl Oluşur, Tedavisi Nasıldır?

Dudak kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Kanserli doku çevresinde sağlıklı bir doku da içerecek şekilde geniş olarak çıkarılır. Çıkarıldığı zaman en az deformiteye yol açacak ve fonksiyonel bir sorun yaratmayacak şekilde onarımı planlanır. Plastik cerrahi teknikleri arasında doku kaydırma, ilerletme hatta gerekirse uzak bir noktadan dudak bölgesine doku taşıma şeklinde çok sayıda onarım tekniğinden en uygunu seçilir.

Kanser ne kadar genişse cerrahi tedavinin oluşturacağı deformite aynı oranda artar. Ayrıca; kanser, dudak köşelerine yakınsa oluşturacağı deformite de daha belirgin olabilir. Dudak kanserinin cerrahi tedavisinde ağzın küçülmesi söz konusu olabilir. Bazı durumlarda, ameliyattan 3-6 ay sonra küçülen dudağı genişletmek ve gerekirse estetik açıdan daha iyi bir sonuç almak için ikincil ameliyatlar planlanabilir.