yanik-tedavisi

Fotoğraflar Deri Kanserlerinin Tanısında Kullanılabilir mi?

15 Şubat 2017

Deri kanserlerinin tanısı, genellikle önce gözle muayene, daha sonra şüpheli lezyonlardan biopsi alınması ile tanınır ve tedavi uygulanır.

Son zamanlarda deri lezyonlarının fotoğraflar üzerinden tanınabilmesi için bazı algoritmalar geliştirilmeye başlandı. Amaç, fotoğraf kullanarak bir lezyonunun selim veya habis olduğuna karar vermek.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 10.000 deri hastalıkları uzmanı mevcut. 360 milyon Amerikalı için bu sayı çok az. Yılda 5 milyon civarında yeni deri kanseri oluştuğunu düşününce her 5 Amerikalıdan biri yaşamı boyunca deri kanserine yakalanacak. Konu özellikle melanom söz konusu olduğunda daha da önemli. Melanomda kanser erken dönemde yakalanırsa tedavide başarı %99 iken, geç dönemde rastlanıldığında bu oran %14’e düşüyor.

İlgili konu: Kanser Sonrasında Meme Onarımında Dermal Matrix Kullanımı

Yapay zeka konusunda hazırlanan algoritmalar, binlerce olgu resmi ve dermatoskopik bulgularla bütünleştirilerek bir araya getirildi ve algoritmaların koyduğu tanılar dermatologların koyduğu tanılar ile kıyaslandı. Sonuç, her iki değerlendirmenin de çok benzer olduğunu ortaya koydu.

Bu çalışma, özellikle akıllı telefonların sayısının hızla arttığı günümüzde, bu cihazların giderek gelişen fotoğraf kaliteleri ile birer tanı aracına dönüşebileceğini ortaya koydu. Yapay zeka ile tıbbi uygulamalar arasında bir ilişki kurulacağına kesin gözüyle bakabiliriz.