hasta-bilgilendirme

Hastaların Bilgilendirilmesi Neden Önemli?

02 Kasım 2018

Yakınlarda yurt dışında yaşanan bir örnek, hastaların gerek ameliyat, gerekse ameliyatsız tedavilerde tahlil sonuçları ve tedavinin gidişi konusunda bilgilendirilmeleri konusundaki önemi ortaya çıkardı.

Özetle, memesinde bir kitle ile genel cerraha başvuran hasta, ailesinde meme ve kolon kanseri olduğunu beyan ediyor. Kitlenin başta enfeksiyona benzediğini belirleyen cerrah, antibiotik tedavisi öneriyor ve sonrasinda hastayı radyologa yolluyor.

İlgili konu: Estetik Ameliyat Öncesi Doğru Doktor Nasıl Seçilir?

Radyolog, ilk değerlendirmeden sonra ultrason veya meme MR’ı eşliğinde bir biopsi yapılmasını öneriyor ve genel cerraha da bu konuda bir not yazıyor. Genel cerrah, asistanı aracılığıyla radyologun biopsi için randevu verdiğini öğrenince her şeyin yolunda olduğunu düşünüyor. Ancak hasta, radyologun verdiği randevuya gitmiyor. Radyolog randevunun gerçekleşmediğini genel cerraha bildirmiyor. Genel cerrah ise biopsinin yapıldığını ve sorun olmadığını düşünüyor. Yaklaşık 30 ay sonra hasta artık ilerlemiş bir meme kanseri ile tekrar başvurduğunda iletişim kazasının detayları ortaya çıkıyor.

Bazı hastalar evhamlı ve çok sorgulayıcı olabilirken, bazılarının vurdumduymaz olduğunu görüyoruz. Hastayı ürkütmemek için bulgularımız ve tahlil sonuçlarını tanımız netleşene kadar paylaşmakta bazen aşırı temkinli olabiliriz. Bu olguda görüldüğü gibi, hastayı onu bekleyen tehlikeler konusunda uyarmak için daha gayretli olmamız gerekiyor.