mastektomi-nedir

Mastektomi Nedir, Kimlere Yapılır?

12 Ağustos 2014

En basit tanımı ile mastektomi, meme dokusunun alınmasıdır. Meme kanserinin en temel tedavi seçeneğidir. Birçok farklı uygulama biçimi vardır.

Lumpektomi veya kısmi bölgesel mastektomi: Sadece kanserli veya hastalıklı bölümün çıkarıldığı bir tekniktir ve küçük bir alana uygulandığında memenin şeklinin korunmasını sağlayabilir.

Deri koruyucu mastektomi: Meme dokusunun alınması sırasında, memenin derisinin korunmasını sağlayan bu teknikte aynı anda memeyi onarmak (balon veya protezler yoluyla) mümkündür.

İlgili konu: Meme Ameliyatı Sonrasında Göğüs Silikonu Yumuşama Süresi

Nipple koruyucu mastektomi: Deri koruyucu tekniğe ilave olarak meme ucunun da korunduğu bir tekniktir. Erken dönemde yakalanan ve çok iri olmayan memelerde, neredeyse memenin mükemmel bir şekilde onarılmasına imkan verebilir.

Basit (simple) mastektomi: Deriyle birlikte meme dokusunun tümüyle alındığı bir ameliyattır. Onarım yapılmazsa, memesiz ve düz bir gögüs duvarı oluşmasına yol açar.

Modifiye radikal mastektomi: Nispeten daha nadir uygulanan bu teknikte meme dokusu ve meme derisinin yanı sıra meme kaslarının bir bölümü de alınır. Göğüs duvarının daha deforme görülmesine yol açan bu teknikte bile memeyi yeniden onarmak mümkündür.

Meme kanserlerinin cerrahi tedavisinde, memenin kendisi dışında koltuk altı lenf bezlerine yönelik girişimler yapmak gerekebilir. Bunlar bazen tanının detaylarını belirlemek bazen de tedavi amacıyla yapılabilir. Sentinel nod (bekçi lenf düğümü) tayini, memenin ilk lenf bezini bulup kanserin koltuk altına yayılıp yayılmadığını belirlerken, aksiller küraj (koltuk altı lenf bezlerinin alınması) daha çok tedavi amacıyla yapılır.