Hamilelik sırasında, çocuğun anne karnında büyümesi ile genişleyen karın duvarı, genişlemenin hızı ve düzeyi, kişinin genetik ve deri özelliklerine bağlı olarak az veya çok çatlayabilir.
Bu çatlamaların alınacak bazı önlemlerle önüne geçmeye çalışılması, oluştuktan sonra tedavi edilmelerinden daha kolaydır. Derinin beslenmesi, gebelikte alınacak kilonun sınırlanması yoluyla koruyucu bir yaklaşım tercih edilmelidir.
İlgili konu: Sarkık Kollar İçin Kol Germe Ameliyatı
Her şeye rağmen, karın duvarında çatlaklar oluşmuşsa, bunların düzeltilmesi için tercih edilebilecek yöntemler oldukça sınırlıdır. Fraksiyone lazer, peeling, kriyoterapi ve bazı enjeksiyonlarla elde edilen sonuçlar sınırlıdır ve tatmin edici değildir.
Belki de en etkili yol, gebelikte karın derisinde bir bollaşma ve sarkma oluşmuşsa ve çatlaklar da bu sarkma alanı içindeyse, karın germe dediğimiz bir ameliyat ile, karın derisinin gerilmesi ve bu esnada, çatlakları içeren derinin çıkarılarak atılmasıdır.
Kasık hizasından geçen kalıcı bir ize yol açsa da, çatlaklardan kurtulmak için en etkili yöntemin bu teknik olduğunu söyleyebilirim. Ameliyat izi, çamaşır ve mayo içinde saklanabilecek şekilde dizayn edilir; ayrıca ameliyat izinin zaman içinde daha az dikkati çekecek hale geleceği, renginin solacağı ve belirginliğinin azalacağı söylenebilir.