Bası yaraları genellikle bir kemik çıkıntı ile dışardan oluşan bir bası arasında kalan dokunun, kansız ve oksijensiz kalmasıyla, o bölümde oluşan bir doku hasarını tarif eder. Bası yaraları genellikle uzun süre yatağa bağlı kalınan kazalar ya da yaralanmalar, bilinç kaybının olduğu durumlar ya da parapleji gibi omurilik yaralanmaları sonrası hastanın belli bir bölgesini hissedemediği durumlarda karşımıza çıkabilir.
Bası yaraları, çok yüzeysel hasarlardan kemiğe kadar ulaşan derin hasarlara kadar farklı gruplarda ele alınırlar. Genellikle küçük yaraların ve derin olmayan yaraların tedavisi daha hızlı ve kolayken, kemiğe kadar uzanan yaralarda çok ayrıntılı onarım cerrahi teknikleri kullanmak gerekebilir.
İlgili konu: Estetik Ameliyat Sonrası Geçmeyen Yara İzi
Bası yaralarında yaranın oluşmasını engellemeye çalışmak ya da sınırlı tutmak ilk hedef olmalıdır. Eğer bası yarası oluşmuşsa tedavisiyle derinleşmesini engellemeye dönük adımlar atılır. Bası yaraları genellikle göründüklerinden daha büyüktürler. Deride küçük bir yaraya deri altı yumuşak dokusunda büyük bir yara eşlik edebilir. O nedenle ilk incelemenin ayrıntılı bir şekilde yapılması, yaranın bütün hatlarıyla ortaya konması ve tedaviye ona göre başlanması gerekir.
Bası yaraları, küçük yaralar için evde tedaviyi mümkün kılarken, yara büyüdükçe hastanede yatışı gerektirebilir. Bütün bası yaralarında öncelikle ilk tedavi, o bölgede basıyı ortadan kaldırmaktır, hastanın protein düzeyi kontrol edilir, bir kansızlık varsa tedavi edilir. Yaranın en uygun koşullarla iyileşmesinde küçük debridmanlar, bazen cerrahi grişimler, bazen de vakumla tedavi seçenekleri kullanılır.
Bası yaraları bir kere kapandıktan sonra yeniden açılmaması için de dikkatli ve özenli bir yaşam biçimini gerektirirler. Yara kapatıldıktan sonra aynı bölgeye bası devam edecek olursa, bası yarasıyla yeniden karşılaşmak kaçınılmaz olur. Bası yaraları genellikle kalça, bacak yanı, topuk, diz altı gibi uzun süre basıya maruz kalan bölgelerde oluşur. Bası yaralarını, farkedilmesini takiben bir plastik cerrahtan görüş almak yapılacak en doğru ilk adım olacaktır.