Ontario, Kanada’da yapılan bir çalışma; botoxun kasların hareketini azaltarak çizgileri azaltması dışında, fibrobastları etkileyerek deride değişikliklere yol açabildiğini gösterdi.
Bu çalışmadaki bulgular, botoksun deride doğrudan bir antiaging etkisi yaratabildiğini ayrıca iz tedavisinde de kullanılabileceğini ortaya koydu.
Çalışma deri elastikiyetini ölçen yöntemlerle ve 4 aylık bir izleme dönemi boyunca yapıldı. Alın bölgesinde yapılan enjeksiyondan sonra tüm hastalarda deri yapısında olumlu değişiklikler izlendi. Çalışmanın değerlendirilmesinde, araştırmacılar, botoxun fibroblast üzerine etki ederek daha çok kollajen, elastin gibi deriyi sıkılaştıran yapıları arttırdığını öne sürdüler.
İlgili konu: Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer, Tekrar Ne Zaman Yapılmalı?
Spesifik olarak, laboratuvar ortamında, botoksun ultravioleye maruz bırakılan hücrelerde yaşlanma ile bağlantılı protezlerin ortaya çıkmasını azalttığını, buna karşın kollajen üretiminde artışını gösterebildiler.
Yaşlanmada etkili serbest radikallerin de botoxla salınımının azaldığı belirtildi. Son yıllarda yapılan çalışmalar, anti-aging uygulamalarında cerrahi dışı uygulamaların önemini vurgulamaktadır ve plastik cerrahlar her yıl artan oranda, yaptıkları ameliyatların yanı sıra cerrahi dışı uygulamaları pratiklerine katmaktadırlar.