Burun ameliyatı için başvuranların çoğunun “burun ucu düşer mi” diye sorması bilimsel olarak nasıl açıklanabilir?
Bu konuda genel bir kaygı varsa, konunun derinliklerine gitmekte fayda var. Burun düşmesinden ne kastediliyor? Dikkatli sorgulanınca, burun ucu düşmesi derken ameliyattan sonra iyi görünen bir burnun zaman içinde deforme olmasının, burun ucunun başta kalkık olup zamanla aşağı doğru uzamasının kastedildiğini anlıyoruz.
İlgili konu: Burun Ameliyatı Sonrası Ödem İçin Nasıl Masaj Yapılmalı?
Ameliyat sonrasında, burundaki kalıbın açılması ile gördüğünüz sonuç aslında nihai sonuçtan biraz farklıdır. Burun henüz ödemlidir, şiştir, kıkırdak ve kemik yapının ayrıntıları henüz tam olarak anlaşılmamaktadır. Başarılı bir burun ameliyatından sonra burundaki değişiklikler ilerleyen aylarda olumlu yönde olur. Şişlikler azalır, burun küçülür ve detayları, açıları daha iyi anlaşılır.
Buna karşın ameliyat başarılı değilse, başta sorunları gizleyen şişlikler azaldıkça sorunlu bölgeler ortaya çıkar ve deformiteler görülür. Belki de halk arasında “başlangıçta iyiydi ama zamanla burun ucu düştü” diye tarif edilen konu budur.
Modern rinoplasti, burun ucu başta olmak üzere, destek yapılarını koruyan, hatta güçlendiren bir teknikle uygulanır. Bazen iyileşme süreci uzasa bile, şişliklerin geçmesi zaman alsa bile burun uzun yıllar stabil yapısını korur.