Lazer, tıp uygulamaları arasında yaygın bir şekilde kullanılan, yardımcı bir araçtır. Tek bir dalga boyundan oluşan lazer ışınları çeşitli amaçlarla, yarattıkları enerjinin türüne göre farklı etkiler yaratırlar. Kesme, buharlaştırma, sıkılaştırma, bazı dokular tarafından emilme gibi etkilerle lazer, hedeflenen amaca hizmet eder.
Burun ameliyatlarında lazer iki konuda yardımcıdır. İlki, burun içindeki etlerin küçültülmesinde; bunun için radyofrekans enerjisi kullanılabileceği gibi Holium lazer de kullanılabilir. Konkaların büzüşmesinde oldukça etkilidir ve iyileşme süreci hızlıdır.
İlgili konu: Dikişsiz Burun Ameliyatı Hakkında
Lazerin burunda kullanıldığı bir diğer alan, deri üzerindeki etkileri içindir. Deri üzerindeki kılcal damarlar, gözeneklerin küçültülmesi veya derinin soyulmasında farklı lazer türleri kullanılabilir. Bunları bir burun estetiği ameliyatı sırasında kullanmak mümkün olduğu gibi ayrı bir seansta da yapmak mümkündür, hatta iyileşme açısından ayrı seansta yapılması tercih edilebilir.
Gelelim can alıcı soruya: Burun estetiği (rinoplasti) tümüyle lazerle yapılabilir mi? Lazer rinoplasti diye bir teknik var mı?
Burun kıkırdaklarının ve kemiklerinin şekillendirilmesi, gerekirse küçültülmesi veya bazı noktalarda büyütülmesi olarak adlandırılabilecek rinoplasti ameliyatlarında, yukarıda sözünü ettiğim noktalar dışında lazer kullanımı ve buna bağlı bir avantaj söz konusu değildir. Lazer rinoplasti terimi, hasta etkilemek için kullanılan, içi boş bir reklam aracıdır. Bu terimi kullanan plastik cerrahlar, iyi niyetli ama bilgisiz hastaları etkileyebilirler, ancak ne yazık ki meslektaşları arasında boynu bükük gezmeye mahkumlardır.