yuzdeki-kilcal-damarlar-icin-estetik-tedavi

Estetik Cerrahide İple Askı Nedir, Nasıl Yapılır?

24 Temmuz 2016

Uzun yıllardır, plastik cerrahların hayali, zor ve zahmetli yüz germe ameliyatlarının yerini alacak, ameliyata gerek kalmadan yüzde sarkan yerleri toparlayacak bazı yöntemlerle netice almaktır. Bu amaçla, çok sayıda çalışma yapılmış, kimi mekanik, kimi teknolojik uygulamalar yapılmaya çalışılmıştır. Bunların arasında kullanılan tekniklerden biri, iple askı teknikleridir.

Üzerinde kılçık benzeri çıkıntılar veya yuvarlak küreler ile üretilen farklı materyal ve özellikte iplikler, herhangi bir kesi olmadan yüze çeşitli açılardan yerleştirilen ipliklerle bir gençleştirme etkisi yaratılması hedeflenir. Burada, ana hatları ile 2 mekanizmadan bahsedebiliriz.

İlgili konu: Yüz Germe (Facelifting) Ameliyatını Kimler Yaptırmalı?

İlk mekanizma, kılçıklı, küreli veya örgülü ipliklerin sarkan dokuları asarak, onların yeni pozisyonlarında tutacağına olan inançtır. İkinci mekanizmada ise bu materyallerin yer tutucu etkileri ile bazı bölgelerde volüm artışı sağlaması (elmacık kemiği üzeri vs) ve bunun yarattığı iyileşme efekti söz konusudur.

Teorik olarak bu mekanizmaların işe yarayacağı düşünülse de, uygulamalar iple askı yöntemlerinin sonuçlarının öngörülemediği, sınırlı olduğu yönündedir. Bazı olgularda, sonuçlar kabul edilir düzeydeyken çoğu olguda sonuçlar tatmin edici değildir. İyi sonuç aldığını düşünen hastalarda bile etki süresi kısadır. Bu yönleri ile iple askı yöntemleri, henüz plastik cerrahide yaygın bir şekilde kullanılabilecek ve önerilebilecek bir teknik olmaktan uzaktır.