Ameliyathanelerde ilk defa müzik 1914 yılında, ameliyathaneye getirilen bir gramofon ile çalındı. Önceleri hafif ve dinlendirici bir müziğin hastaları, anestezi başlamadan rahatlatacağı düşünüldü. Zamanla ameliyathanede müzik, cerrahlar için de devreye girdi ve yaygın bir uygulamaya dönüştü. Bugüne kadar ameliyathanede çalınan müziğin dikkat dağıtıp dağıtmayacağı, hastaları bu yönüyle riske sokup sormayacağı ile ilgili net bir çalışma ortaya konmadı.
Birçok cerrahın müzik ile kendilerini daha rahat hissettikleri, ameliyata daha iyi konsantre olabildikleri ve ameliyatın akışının bu şekilde daha düzgün olduğunu belirtmelerine karşın 2007 yılında yapılan bir çalışma, ameliyathanelerdeki ses seviyesinin 120 desibele kadar çıkabildiğini ortaya koydu. Bu da yoğun bir otobandaki gürültüden daha yoğun bir sese denk gelmekte.
İlgili konu: Estetik Ameliyat Öncesi Doğru Doktor Nasıl Seçilir?
İngiltere’de yapılan bir çalışma, ameliyathanelerin %70’inde müzik çalındığına işaret etti. Bir başka çalışma ise, cerrah, anestezist ve ameliyat hemşirelerinin %87’sinin, ameliyathanede çalınan müzikten memnun olduğunu ortaya koydu. Bu çalışma, ameliyathanede çalınan müziğin çalışanları rahatlattığı ve enerjilerini arttırdığını ortaya koydu.
Bu konudaki en ilginç çalışmada, bağımsız denetleyicilerle yapılan gözlemlerle, müzik ile asistanların yara kapatma hızlarının yanı sıra yara kapatımının da daha kaliteli olduğunu ortaya koydu.
Özetle, iyi seçilmiş müzikler, ameliyathane ortamında cerrah ve diğer çalışanlara fayda sağlamaktadır.