Türkiye’de burun ameliyatı için başvuran hastalarda 2 temel yaklaşıma rastlarız: Bir grup hasta, burunlarının estetik görüntüsünden rahatsızdır. Ameliyat olma nedenleri, burunlarının şeklidir. Muayeneleri sırasında solunum zorluğu bulgularına rastlanılabilir ve bunlar için çözüm yolları sunulabilir.
Bir grup hastada ise, temel sorun nefes alırken zorluk yaşanmasıdır. Bu gruptakiler nefes alıp vermede rahatlığı ön planda tutarlar ve estetik değişikliği bazen hiç düşünmezler. Bazen de ameliyat yapılmışken bazı estetik değişiklikleri arzu edebilirler.
İlgili konu: Kimler Burun Ameliyatı Olmalı?
Burundan nefes alıp vermek, oldukça kompleks anatomik ve fizyolojik mekanizmalarla olur. Burun, sadece hava geçişine izin veren mekanik bir kanal değldir. Geçen havanın aerodinamiği, yönü, havanın ısınması ve mikroplardan arındırılarak nemlenmesi gibi ayrıntılar daha sağlıklı nefes alıp vermemizi sağlar.
Burunun analizinde, endoskopi ile bakılmasının yanı sıra bazen tomografiler gibi görüntü yöntemlerinden yararlanmak gerekebilir. Septum, konka ve sinüslerin incelenmesi yararlı bilgiler sunar. Burun içini genişleten ilaçlarla muayenenin tekrarlanması burnun dinamiği hakkında bilgi verir.
Burunla ilgili net bir ameliyat planı yapılması ancak yukarıda sayılan adımların tamamlanması ile mümkün olabilir. Burnun dinamik ve değişken yapısı, bazen tüm bu özelliklere dikkat edilmesine rağmen ameliyat sonrası geç dönemlerde, şikayetlerin tekrarlanmasına ve yeni tedavi planlarının yapılmasına yol açabilir.