estetik-ameliyat-kac-yasindan-sonra

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Ameliyatlar Kaç Yaşından Sonra Yapılmalıdır?

04 Aralık 2014

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanına giren çok geniş spektrumda ameliyatlar için ideal ameliyat yaşları söz konusudur.

Dudak yarıkları için estetik 2-3 aylıkken, damak yarıkları 1 yaş civarında onarılır. Doğumsal el anomalileri için 1-1,5 yaşları ideal yıllardır.

Kepçe kulak anomalisinde, genellikle kulağın erişkin boyutuna ulaştığı 6 yaşta onarım hedeflenir. Çocuklardaki göz kapağı ve diğer yüz anomalilerinin de erken düzeltilmesi hedeflenir.

Pür estetik ameliyat sayılabilecek meme ameliyatı, burun estetiği, liposuction gibi ameliyatlarda genellikle, kişinin özgür ve olgun düşünceyle karar verebileceği yaşlar beklenir ve bu genellikle 18 yaştır.

Bazen, burun deformitelerine ileri derecede solunum problemi eklenmişse, daha erken yaşlarda da burun ameliyatları yapılabilir. Kız çocuklarında burun kemiğinin gelişimi erkek çocuklarına göre daha erken tamamlandığı için burun estetiğinde bir diğer kural, kız çocuklarında 16, erkek çocuklarında 18 yaşı beklemektir.

Memeye implant konulması, bir anlamda uzun yıllar memede bir yabancı cisimle yaşanmasına ait bir karar olduğu için 18 yaşından sonra uygulamayı yapmak gerekir.

Yüzde yaşlanma bulguları bölgeden bölgeye değişir. İlk değişiklikler, göz çevresindedir ve 30’lu yaşlardan sonra göz çevresi estetiği botox, dolgu veya cerrahilerle başlayabilir.

Alt yüz ve boyun için ilk uygulamalar genellikle cerrahi olmayan, thermage, fraksiyone laser gibi uygulamalardır, bunu daha sonra cerrahi girişimler izleyebilir.

Vücut şekillendirme ameliyatları 20’li yaşlarda liposuction’lar ile başlar, 30-40’lı yaşlarda meme ve karın ameliyatları eklenebilir. Özellikle son yıllarda şişmanlik-obezite için yapılan zayıflatma ameliyatları sonrası çok kilo verenlerin sayısı iyice artmış ve bunlarda yapılan vücut şekillendirme ameliyatları çok çeşitlenmiştir.