Burun ameliyatlarının çoğunda, ameliyat öncesi veya sonrası özel bir psikolojik destek gerekmez. Hasta ameliyat konusunda kararlı, yapılacak işlemle ilgili bilgili ve burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci konusunda aydınlatılmışsa, sorunsuz bir dönem geçirir.
Ancak, ameliyat ve beklentileri konusunda kararsız, genellikle seçimleri ve vücuduyla ilgili değişimlere karşı çok hassas kişilerde durum farklıdır. Bu guruptakileri ilk görüşme sırasında anlamak aslında kolaydır. Hassasiyetlerini belirtir ve endişelerini sizinle paylaşırlar. Saç modellerindeki değişikliklere bile alışmalarının zor olduğunu ifade ederler.
İlgili konu: Burun Ameliyatından Sonra Hamilelik Riskli midir?
Plastik cerrah deneyimliyse, ameliyat sürecinde psikolojik destek gerektirecek kişileri farkeder ve onları bilgilendirir. Bu kişilerde, ameliyattan önce ikinci, hatta üçüncü görüşmelerin yapılması çok faydalıdır. Cerrahla hasta arasında iyi bir köprü kurulur ve sonrasında devam eder. Kişi önemsendiğini, hassas olduğu konuların bilindiğini hissetmelidir.
Rutin muayene ve görüşme trafiği içinde, destek gereken hastalar ameliyattan önce farkedilmezse bile, ameliyatttan sonra ve özellikle ilk haftalarda bu özellikleri ortaya çıkar. Sıkça doktoru arayıp sorular sorar ve iyileşme süreci içinde olmalarına karşın erken dönem şişliklerini ameliyatın sonucuymuş gibi kritize edebilirler. Çevrelerinden gelecek eleştirilere çok duyarlıdırlar. Bu kişilerle, kaliteli bir zaman ayırarak onları süreç konusunda bilgilendirmek yararlıdır. Yeterli olmadığı düşünülürse bu gruptaki hastalar psikolojik destek amacıyla psikoloğa yönlendirilmelidir.