meme-kanseri-diger-meme-alinmali-mi

Memenin Boşaltılması ve Yeniden Onarımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

18 Şubat 2016

Meme kanserinin giderek artması, ailesinde meme kanserine rastlanan kişilerin endişeleri ve genetik analizlerinin sonuçlarının sağladığı bilgilerle, meme kanseri henüz oluşmadan, koruyucu amaçla memenin boşaltılarak meme onarımı yapılması sık yapılan bir işlem olmuştur.

Meme kanserine yakalanma riski yüksek olanlar bu işlem için başvurduklarında, genellikle bazı konularda yeterince bilgiye sahip değillerdir. Yapılacak işlemi, pür estetik amaçla yapılan meme silikonu ameliyatı sananlara bile rastlanır. Halbuki silikonla meme büyütme ameliyatında mevcut meme korunarak işlem yapılırken koruyucu meme boşaltma işleminde deri dışında meme dokusu çıkarılmakta, bu sırada meme dokusu içindeki süt kanalları, damar ve sinir yapıları da alınmaktadır. Sadece derinin korunduğu ve çeşitli yöntemlerle memenin biçim ve hacminin bazı doku kaydırma teknikleri ve silikon protezlerle oluşturulduğu bu ameliyatta, memenin duyusu sağlanamamakta, ne kadar iyi bir teknik kullanılsa da bazı düzensizlikler, ek işlem gerektirecek deformiteler ile karşılaşılmaktadır.

İlgili konu: Meme Kanseri Ameliyatı Sırasında Meme Protezleri ile Onarım

Onarım sırasında veya daha sonra memeye yağ enjeksiyonu yapılması, gerekirse protez değişikliklerine gidilmesi gerekebilir. Yapılan çalışmalar, meme revizyonu denilen ve düzeltme amacıyla yapılan ek girişim oranlarının diğer meme ameliyatlarına kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Memesi boşaltılarak yeniden meme yapılan kişilerde 5 yıl içinde ikinci bir ameliyat gereksinimi %20 civarındadır. Yüksek revizyon oranına rağmen, meme kanserine yakalanma olasılığı yüksek kişilerde koruyucu amaçlı meme boşaltma ve aynı anda meme onarımı işlemi, kanser riskini azaltan ve memeyi biçim olarak ideale olabildiğince yakın hale getiren, ancak his ve fonksiyon sağlayamayan önemli bir seçenektir.