domuz-burun-sorunu-nedir

Burun Rekonstrüksiyonunda Kullanılan Teknikler Nelerdir?

06 Eylül 2016

Burunda kaza veya tümör ameliyatları ile doku kayıpları oluştuğunda onarım yapmak mümkündür. Burun 3 boyutlu, kompleks bir anatomiye sahiptir. Burun onarımında bazı prensiplere uyulmazsa kötü sonuçlar çıkabilir. O nedenle estetik üniteler tanımlanmış ve onarımın bu estetik ünitelere uygun yapılması önerilmiştir.

Küçük doku kayıpları, burunun kendi üzerinden yapılan doku transferleri ile kolaylıkla sağlanabilir. Büyük doku kayıpları varsa, burun onarımlarında en iyi sonuçlar çevre dokulardan hazırlanan onarım yöntemleri ile sağlanır. Alın, yanak dokusu bunların başında gelir. Alında orta hattan hazırlanan dokular burnun büyük bölümünün onarımını sağlayabilir. Alında ise orta hatta oluşacak dikine bir kesi dikkati çeken bir iz bırakmaz.

İlgili konu: Estetikten Sonra Burun Ucu Düşer mi?

Belli bir yaşın üzerinde yanak derilerinde oluşan gevşeme ve sarkma da onarım için büyük kolaylıklar sağlar. Yanak dudak çizgisine paralel hazırlanan dokular burun kanatlarının onarımını sağlarken yanak dudak arasındaki doğal çizgiye saklanan iz de önemli bir estetik sorun yaratmamış olur.

Burun onarımları plastik cerrahinin tarihçesinde önemli bir yer tutan uygulamalardır. Eskiden kullanılan koldan doku nakilleri artık terk edilmiş, daha çok burun çevresindeki dokuların kullanıldığı teknikler tercih edilir olmuştur.