akne ve süt tüketimi

Süt Ürünleri Akneye Yol Açar mı?

09 Ekim 2016

Yiyecek ve içeceklerle akne ilişkisi, hasta ve yakınları tarafından çok sorgulanan ancak çok tartışmalı konulardan biridir.

Akne, genetik, mekanik ve hormonal birçok nedenden oluşur. Gıda ile akne ilişkisi, 2002 yılında Pasifik Adaları’nda yaşayanların sadece Batı tipi beslenmeye geçtiklerinde akne geliştirmeleri üzerine gündeme gelmiştir. Bunu izleyen çalışmalar, yüksek glisemik endeksi olan gıdaları ve başta düşük yağlı olmak üzere süt ürünlerini tüketenlerde akne ilişkisini ortaya koymuştur.

İlgili konu: Akdeniz Beslenme Modeli ve Sağlığımıza Olan Faydaları

Bu konudaki önemli çalışmalardan biri ise; aknesi olan 14-19 yaş aralığında 120 gençle, aknesi olmayan 105 kişinin diyetlerinin kıyaslanması olmuştur. Aknesi olanlarda süt ürünleri tüketimi bir miktar daha yüksek bulunmuştur. Bu fark özellikle düşük yağlı süt ürünlerinde anlamlı bulunmuştur.

Araştırmacılar, akne ile diyetteki glisemik index, total kalori alımı, doymuş veya doymamış yağ tüketimi, total protein ve yağ alımı arasında fark bulamamışlardır.