dünyanın en iyi diyeti

Dünyanın En İyi ve En Kötü Diyetleri

08 Ağustos 2017

Ölüme yol açan 7 temel faktöre bakıldığında; sigara, günde 30 gramdan fazla alkol tüketimi, fiziksel aktivitenin azlığı, balık tüketiminin az, proses edilmiş et tüketiminin çok, meyve ve sebzeden fakir beslenmenin rolü öne çıkmaktadır.

Bu bilgiler ışığında dünyadaki diyetlere bakıldığında kanser, obezite, yaşam süreleri ve yaşam biçimleri gözden geçirildiğinde, beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğu görülmektedir.

Sağlıklı diyetler gözden geçirildiğinde bazı benzerlikler dikkati çekmektedir. Bu ortak özellikler şekerin diyetten çıkarılması, doymuş yağların tüketilmemesi, proses ve rafine edilmiş gıdalardan kaçınılması ve porsiyonların küçültülmesi şeklindedir.

İlgili konu: Vakumla Yağ Alma / Liposuction

Akdeniz diyetleri taze, en az düzeyde proses edilmiş, meyve sebze ve tam tahıllardan oluşur. Zeytinyağı ile tohumlar çok tüketilir, taze olarak elde edilir ve yemekler günlük pişirilir. Yavaş yemek ve yemek sırasında sosyalleşmek adettendir. Genellikle servis daha küçük porsiyonlar halindedir.

Benzer olmasına ragmen Fransız diyetinde tereyağ ve peynir hakimdir ve bunlar yüksek düzeyde doymuş yağ içerir. Ancak bunlar probiyotiklerden de zengindir.

Kuzey ülkelerinde zeytin yoktur, üzüm çekirdeği yağı, tam tahıl, meyve, sebze, yumurta ve deniz ürünleri hakimdir.

Japonlar, dünyanın en uzun yaşayanlarıdır. Kanser ve kalp hastalıkları azdır. Karbonhidrat tüketimleri çok düşük, balık tüketimleri fazladır. Batı tipi diyete geçen Japonlarda ölüm ve kalp hastalıkları artmaktadır.

Son yıllarda saptanan en sağlıklı diyetlerden biri, Batı Afrika’da Çad’da saptanan, proses edilmemiş ve çok lifli bir beslenme biçimidir. Tuz yerine, çeşitli baharatlar kullanılır. Kolon kanseri ve tip 2 diabet çok düşüktür.

Batı tipi beslenme, yüksek kalori, yüksek alkol tüketimi ve proses edilmiş gıdalarla en kötü beslenme biçimidir.