burun ameliyatı sonrası masaj

Burun Etindeki Şişlik Nasıl Giderilir?

04 Ağustos 2016

Burun eti solunum açısından çok önemlidir. Solunum sırasında, burundan geçen havayı ısıtır, nemlendirir, tozlarından arındırır . Tam bir filtre görevi görür. Burun fonksiyonları açısından bu kadar yararlı olan burun etleri, çeşitli nedenlerle aşırı büyüyecek olursa hava geçişini azaltarak solunum zorluğuna yol açabilirler.

Burun etlerini büyüten nedenler alerjik, enfeksiyon vb olabilir. Bazen burun içindeki kıkırdağın eğriliği bir tarafı daraltırken, genişleyen alanı o tarafın burun eti doldurabilir.

İlgili konu: Burun Ameliyatlarında Morluk Önlenebilir mi?

Burun etindeki şişliklerin tedavisinde öncelikle ilaç tedavileri kullanılır. Düşük doz kortizon içeren spreyler, antihistaminik tedavileri düzenli kullanıldığında sorunu azaltabilirler.

İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda lazer veya radyofrekans ile burun etlerinin küçültülmesi gündeme gelir. Basit girişim sayılabilecek bu uygulamalarda, amaç burun etinin ısı ile büzüştürülmesi ve hava pasajının açılmasıdır. Bu uygulamalar etkilidir, ancak zaman zaman tekrar edilmeleri gerekebilir.

Bir sonraki aşama; burun etinin veya içindeki kemiğin cerrahi olarak küçültülmesidir. Anestezi altında ve biraz daha agresif olan bu uygulamaların etkinliği gösterilmiştir.

Eskiden burun etinin tam olarak çıkarıldığı cerrahi uygulamalardan sonra, hava yolu tamamen açık olmasına karşın kişinin nefes alıp alamadığını algılayamaması ile karakterize ve son derece rahatsız edici solunum zorlukları başlamış ve çözümü pek mümkün olmayan bu komplikasyon nedeniyle bu uygulamadan kaçınılmıştır.