Meme onarımı en çok meme kanserinin tedavisi sonrası gerekebilir. Meme dokusunun alınması kişide önemli bir organ eksikliğine yol açar, o nedenle mümkünse meme dokusu alınırken, değilse daha sonra ayrı bir seans olarak meme onarımı gerçekleştirilebilir.
Kullanılabilecek teknikler; meme dokusu alınırken aynı anda mümkünse bir meme protezi yerleştirilir, buna doğrudan implantla onarım denilir.
Yeterli doku yoksa ama genişletilebilecek deri mevcutsa bir balon yerleştirilerek yavaş yavaş şişirilip daha sonra ikinci bir seansla protez yerleştirilebilir. Buna, iki aşamalı expander ile onarım adı verilir.
İlgili konu: Meme Estetiğinde Kullanılan Silikon Patlar mı?
Bazen meme alınırken derinin geniş bir şekilde çıkarılması ve sonrasında radyoterapi kullanılması gerekebilir. Bu durumda dokuyu genişletmek mümkün olmayabilir ve daha fazla miktarda deri ve dokuya gerek duyulabilir. Bu durumlarda, sırttan deri ve kas nakli, karından doku nakli veya kalça, bacak gibi alanlardan doku nakli gibi teknikler kullanılabilir. Bunların bir kısmında mikrocerrahi tekniklerine gerek vardır.
Meme onarımında, herkese en uygun tekniğin seçilmesi gerekir. Bunun için de kişinin muayene edilmesi, yapılmış veya yapılacak meme kanseri ameliyatının detaylarının bilinmesi gerekir.